«Тиімді тамақтану-денсаулық кепілі» ақпараттық-танымдық шараларыДұрыс тамақтану – денсаулық кепілі Адамзат денсаулығынсақтаудың басты шарты – дұрыс тамақтану. Сондықтан тамақтануғаерекше көңіл бөлген жөн. Тамақ құрамының құндылығы бастыназарда болғаны дұрыс. Тиімді, дұрыс тамақтану денсаулықтысақтауға, ағзаның қалыпты өсуі мен дамуына, жұмыс қабілетініңжоғарылауына және ағзаның қоршаған ортаның әртүрлі жағымсызәсеріне қарсылығын күшейтуге ықпалын тигізеді. Дұрыс тамақтануережелері: • Тамақты үстелдің басында отырып қабылдау керек. Егертамаққа зейін салмаған жағдайда, адам тойғанын білмей қалып,артығымен тамақтанады; • Тамақты асықпай, мұқият шайнап,тамақтану режимін сақтап жеу керек. Тамақты жиі және азмөлшерде, күніне 5 рет қабылдаған жөн; • Таңертеңгі асты мұқиятішу қажет. Егер организм 10-12 сағат тамақ қабылдамаса, ондаағзадағы қант азайып кетеді. Дұрыс тамақтанудың негізгі шарттары:1. Тағамның құрамында негізгі қоректік заттар (белок, көмірсу, май)болуы тиіс2. Тамақ рационында (дәрумендер, тағамдық талшықтар)болуы тиіс. 3. Тәулік бойы тамақтану тәртібін, мөлшерін сақтау. 4.Тағамдар санитарлық-гигиена талаптарына сәйкес болуы керек.Тамақтану адамның өмірлік қажеттігі және денсаулық кепілі. Ас-адамның арқауы, ағза дене жүктемесінде ғана емес, тыныштықжағдайында да шығындайтын қуат көзі. Ас ішу біздіңжасушаларымыз бен тіндерімізді жаңартуға мүмкіндік береді. Дұрыстамақтану жүрек-қантамыр, асқазан-ішек жолдары, қантдиабеті, остеопороз, онкологиялық аурулардың алдыналу үшін, сыртқы ортаәсеріне қарсы тұру үшін, ағзаның жұмысқа қабілеттілігін арттыруүшін, белсенді ұзақ өмір сүру үшін қажет. Салауатты тамақтану жәнежоғары дене белсенділігі, спорт пен шұғылдану, күйзеліс пен күресебілу, темекіден, ішімдіктен бас тарту жолымен салауатты өмірсалтын ұстану арқылы аурулардың алдын алып, денсаулықты жәнетартымды келбетті сақтап, сұлу да сымбатты, тәні мен жаныжас,белсенді болып жүруіңізге болады